BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel EYMSİB Başkanı Uçak: Gençler tarıma kazandırılmalı

EYMSİB Başkanı Uçak: Gençler tarıma kazandırılmalı

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, gençleri tarıma kazandırmak istediklerini vurgulayarak, EİB ihracatının 2024 yılını değerlendirdi.

0Yorumlar
EYMSİB Başkanı Uçak: Gençler tarıma kazandırılmalı

Pelin ENGİN/Egeye Bakış- Kuraklık ve iklim değişikliğinin tarımı etkilediğini belirten Uçak, 2025 yılında hedeflerinin üretim kalitesini arttırmak olacağını söyledi. 

Tarımın çok önemli bir uğraş olduğuna ve gelecek nesilleri tarıma daha çok dahil etmek istediklerine değinen Uçak şu sözleri kullandı:

“Gelecek nesillere, tarımın yalnızca hayati bir sektör değil, aynı zamanda doğru yapıldığında son derece kazançlı bir uğraş olduğunu anlatmayı ve bu bilinci aşılamayı hedefliyoruz. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak, tarımla doğrudan ilişkili olan ziraat mühendisliği, gıda mühendisliği gibi bölümlerde öğrenim gören üniversite öğrencileri ile tarım konusunda bilinçlenmek isteyen gönüllüleri “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Projesi” kapsamında bir araya getiriyoruz. Altı haftalık bu eğitim programında, üretimden ticarete kadar tüm süreçlerde uzman kadrolar tarafından verilen teorik ve pratik eğitimlerin yanı sıra bahçe ve fabrika ziyaretleri düzenlemeye devam ediyoruz.” 

 

'1 milyarlık ihracata imza attık'

EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve EYMSİB Başkanı Hayretin Uçak, 2024 yılının zor geçmiş olmasına rağmen iyi bir sonuç elde ettiklerini söyleyerek ülke ve ürün detaylarından bahsetti. Konuşmasında, "2024 yılı zorlu geçti fakat tüm zorlukların üstesinden gelerek 1 milyar 314 milyon dolarlık ihracata imza attık. 319 milyon dolar ile turşular, 170 milyon dolar ile kurutulmuş domates ve salça, 101 milyon dolar ile meyve suları, 55 milyon dolar ile kiraz, 44 milyon dolar ile domates, 41 milyon dolar ile üzüm olmuştur. Birliğimizin en güçlü olduğu ürünlerde turşular, kuru domates, kestane gibi ürünler önemlerini korumuşlardır. En çok ihracat yapılan ilk 6 ülke sırasıyla; 239 milyon dolar ile Almanya 197 milyon dolar ile ABD, 101 milyon dolar ile İngiltere, 95 milyon dolar ile Rusya, 71 milyon dolar ile Hollanda, 63 milyon dolar ile İtalya oldu.”

 

'En çok ihracat meyve suyundan'

Uçak, Türkiye genelinde en çok ihracatı yapılan ilk 4 ürünü açıkladı. Konuşmasında, “Türkiye genelinde en çok ihracatı yapılan ilk 6 ürün sırasıyla 574 milyon dolar ile meyve suları, 475 milyon dolar ile mandalina, 428 milyon dolar ile turşular, 426 milyon dolar ile domates, 377 milyon dolar ile kurutulmuş domates ve salça grubu, 357 milyon dolar ile limon olmuştur.

Türkiye genelin 2024 yılı tarımsal ve hayvansal ürün ihracatı 36 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye’nin tarım ürünü ihracatının yüzde 25’e yakını Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri tarafından gerçekleştirilmiştir." ifadelerini kullandı.

 

'Çalışmalar yürütüyoruz'

Kalıntısız üretimin önemine dikkat çeken Uçak, 4 yıldır “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz Projesi”ni yürütüyoruz. Bu proje ile mandalina, limon, üzüm, kiraz, domates, mandalina, portakal, asma Yaprağı, şeftali, çilek, biber gibi ürünlerin yoğun olarak üretildiği bölgelerden numuneler alarak analiz ettirdik ve sorunlu gördüğümüz bölgelerde çalışma yürütüyoruz." şeklinde konuştu.

 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

İzmir İtfaiyesi'nden sıcak hava uyarısı: Yangını çıkmadan...

İzmir’de etkisini artıran sıcak hava ve kuvvetli rüzgâr, orman yangını riskini yükseltirken,...

1 gün önce

Sinem Dedetaş, cezaevi cezaevi dolaştırıldı!

Tutuklanan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş'ın cezaevi sevki sırasında adres iki kez...

1 gün önce

Çete lideri Türkiye'ye iade edilecekken cezaevinde isyan!

Yunanistan'ın başkenti Atina'daki Korydallos Cezaevi'nde, Türkiye'ye iadesi planlanan çete...

1 gün önce

Cem Küçük adliyeye sevk edildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan...

2 gün önce

Cem Küçük'ün ardından gözler TGRT'de: Sıradaki isim kim?

İktidara yakınlığı ile tanınan gazeteci Cem Küçük'ün gözaltına alınması sonrası, kısa süre önce...

2 gün önce

Bakanlık ifşa listesini güncelledi: 34 yeni ürün!

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmalarla ilgili listesini...

2 gün önce

44 ülkeyle yürütülen operasyonlarda 526 firari Türkiye'ye...

İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda, 44 ülkeyle yürütülen iş birliği kapsamında uluslararası...

2 gün önce

52 ilde eş zamanlı operasyon: 216 şüpheli yakalandı!

Sosyal medya platformları üzerinden eleman temin etme ve suç örgütlerini övme amacıyla...

2 gün önce

Sinem Dedetaş, adliyeye sevk edildi!

Gözaltına alınan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ve beraberindeki 5 kişi adliyeye...

2 gün önce

Eren Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı

MasterChef Türkiye 2021 şampiyonu, şef ve işletmeci Eren Kaşıkçı'nın evinde yaşamını yitirmiş...

3 gün önce

Narlıdere'de emek kazandı, toplu sözleşmede imzalar atıldı!

Narlıdere Belediyesi ve DİSK/Genel-İş 4 Nolu Şube arasında, kadrolu işçiyi kapsayan Toplu İş...

3 gün önce

İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: "Tehditler sürdükçe...

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin bölgedeki askeri faaliyetleri ve tehditlerinin devam...

3 gün önce