DEÜ öğrencileri: "En temel haklarımızdan bile yoksun bırakılıyoruz"
İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yemeklere yüzde 200’lük zammı protesto eden öğrencilere müdahale edildi. 8 öğrenci gözaltına alındı. İTÜ’de ise yemekhanenin özelleştirilmesini tüm bileşenler protesto etti.
Derinleşen ve her geçen gün büyüyen ekonomik kriz öğrencileri okullardan uzaklaştırırken, okumaya çalışanlar ise zamlarla boğuşuyor. Üniversitelerin başladığı tarih olan hafta başından beri İzmir’de hem Ege Üniversitesi’nde hem Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğrenciler yemekhaneye yapılan zamları protesto ediyor. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri, üniversitelerin yemekhanelerinde gerçekleştirdikleri çatal bıçaklı protestolara dün de devam etti.
REKTÖR ESKİ AKP VEKİLİ
Fatma Seniha Nükhet Hotar'ın rektörlüğünü yaptığı Dokuz Eylül Üniversitesi yönetimi tarafından yemekhane fiyatlarına yapılan yaklaşık yüzde 200 zamla geçen yıl 5,80 TL olan yemek fiyatı 17 TL'ye çıkmasını öğrenciler protesto etti. Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü’nde bulunan yemekhaneden özel güvenlik görevlileri tarafından okul bahçesine çıkartılarak polislere teslim edildi.
8 öğrenci emniyet güçleri tarafından gözaltına alındı. Öğrenciler sağlık kontrolü için İzmir Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Öte yandan özel güvenlik görevlilerinin de yapılan müdahaleyi cep telefonu ile kaydetmesi dikkat çekti.
Arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösteren bir Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi yaptığı açıklamada, “17 TL denilen ücret bizim bir hafta önceden para yatırdığımız zaman yararlandığımız bir ücret. Eğer bir hafta önceden bu ücreti yatırmayıp günlük geçiş yaparsak bir öğün yemeğin ücreti 67 TL’ye çıkıyor. Biz bu ücretleri protesto ettik ve öğrenci arkadaşlarımız ilk üç gün boyunca bize destek verdi. Ancak eylemlerimiz destek görmeye başladığı anda yani perşembe günü 8 arkadaşımız gözaltına alındı” dedi.
Öğrenci şunları dile getirdi: “Biz artık en temel haklarımızdan bile yoksun bırakılıyoruz. Dışarıdaki yemek daha pahalı diyerek bize yaptığımızın yanlış olduğunu söylüyorlar. Anayasal haklarımızı kullanmak istediğimizde bizi marjinalize etmek istiyorlar. Dokuz Eylül Üniversitesi en fazla hibe alan okullardan bir tanesi. Bu kadar hibe alan bir üniversite hiçbir takdir hakkını öğrencilerinden yana kullanmıyor.”
İTÜ’DE PROTESTO
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ise yemekhanenin özelleştirilmesine karşı tüm üniversite bileşenleri eylem gerçekleştirdi. Sendikalar, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı basın açıklamasında "Yemekhanemizin satılması kararından vazgeçilmesini, ihale sürecinin derhal durdurulmasını, kamusal ve anayasal bir sosyal hak olan iş yerinde sağlıklı ve nitelikli yemek hakkımızın bugüne kadar olduğu gibi İTÜ tarafından kendi personelimiz eliyle güvenli bir şekilde sağlanmasını talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.
(BİRGÜN)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Tugay'dan 'iklim krizi' mesajı: Ciddiyetinin farkındayız,...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İnci Vakfı'nın bu yıl dördüncü kez düzenlediği...
DEÜ'ye siber saldırı girişimi: Rektörlükten açıklama geldi!
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), bilgi sistemlerine yönelik siber saldırı girişiminin...
Bilim Yarışmasında Çifte Başarı
İzmir’de öğrenim gören ortaokul öğrencileri, bilimsel projeleriyle önemli bir başarıya imza attı....
Güncel Haberleri
TümüErdoğan'dan Mekke Ortak Savunma Anlaşması mesajı: Hiçbir...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan...
Kuşadası Belediyesi soruşturmasında 15 gözaltı
Kuşadası Belediyesi'ne yönelik yürütülen "rüşvet" ve "irtikap" soruşturması kapsamında hakkında...
Başkan Çiçek hakkında tutuklama talebi!
Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek’in de aralarında bulunduğu 16 şüphelinin savcılıktaki...
Mahkemeden Ahbap Derneği kararı: Yönetimine kayyım atandı
Ahbap Derneği'nin feshi istemiyle açılan dava kapsamında mahkemeden dikkat çeken bir karar...
Kardeş Foçalar dostluk için buluştu: Nihat Dirim...
İzmir'in Foça ilçesinde 1989-1999 yılları arasında belediye başkanlığı yapan ve "efsane başkan"...
Başkan Çiçek ve 15 şüpheli adliyeye sevk edildi!
Menderes Belediyesi'ne yönelik 'rüşvet' ve 'irtikap' soruşturması kapsamında gözaltına alınan...
İlkay Çiçek'in 'Whatsapp' krizine ilişkin ifadesi ortaya...
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü "rüşvet ve irtikâp" soruşturması kapsamında...
Hayat kurtaran baba, kızını şampiyonluğa hazırlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye eri Ramazan Karakoç, yangın ve kurtarma görevlerinde hayat...
Karşıyaka'da 'asansör' tartışması sürüyor: MMO'dan...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal'ın ilçedeki asansör denetimleriyle ilgili açıklamalarına...
Folkart Terra'da yaşam başladı!
Çeşme’de hayata geç en Folkart Terra projesinde yaşam...
Karşıyaka Meclisi'nde 'stadyum' tartışması: CHP'li...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Zübeyde Hanım Stadyumu için belediyeye herhangi bir...
Buca’da iştiraklerin borcu 3 milyar TL'yi aştı!
Buca Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'nda belediye iştiraklerinin yaklaşık 3,2 milyar...
