Demirtaş'a Erdoğan'a hakaret suçundan hapis cezası
Eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın 2015 yılında Atatürk Havalimanı'nda yaptığı bir açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Bakırköy 46. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, sanık Selahattin Demirtaş, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanırken avukatları da hazır bulundu.
Sanık Demirtaş savunmasında, 2 defa Cumhurbaşkanlığına aday olduğunu, yıllardır siyaset yaptığını ifade ederek, “Dış politika kararlarını eleştirdiğim için hakkımda çok sayıda hakaret davası açıldı. 2 cümle eleştiri kurdum diye 2 ayrı iddianame düzenlendi. Uzatmanın anlamı yok, hükümeti eleştirdim. Cumhurbaşkanı ve Başbakanı direkt hedefe almadım. Niye o kadar az söyledim diye şu anda üzgünüm. Çok yumuşak açıklama yapmışım. Hükümeti eleştirmek demokratik toplumun görevidir" diye konuştu.
Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, Demirtaş'ın 24 Aralık 2015'te Atatürk Havalimanı’nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, olay tarihinde Başbakan olan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak söylemlerde bulunduğunu anlattı.
Mütalaada, sanığın söylemiş olduğu ifadelerin görüş, açıklama ve eleştiri sınırını aştığı belirtilerek, söz konusu ifadelerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğü 10. Maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceği kaydedildi.
Sanığın açıklaması ve ifadelerinin kabul edilebilir eleştiri ve ifade özgürlüğünü aştığı değerlendirilmesinde bulunulan mütalaada, sanığın katılanlara yönelik hakaret suçunu işlediğinin sabit olduğu belirtildi.
Mütalaada, Demirtaş'ın tek bir eylemle “hakaret” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” suçları işlediğine yer verilerek, sanığın en ağır cezayı gerektiren suçtan cezalandırılması gerektiğini kaydedildi.
Mütalaada, sanık Demirtaş’ın “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.
Mütalaanın okunmasının ardından Demirtaş'ın avukatları beyanda bulundu.
Sanık Selahattin Demirtaş'ın da son sözlerinin sorulmasının ardından mahkeme heyeti, davayı karara bağlamak üzere duruşmaya ara verdi.
Aranın ardından karanını açıklaya mahkeme heyeti, Demirtaş'ı, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. (AA)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Demirtaş, Kılıçdaroğlu ile görüşme iddiasına kapıyı kapattı
Kemal Kılıçdaroğlu’nun milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin açıklamalarının...
Serdar Aksoy'un hapis cezası hukuka uygun bulundu!
İzmir'in Menemen Belediyesine yönelik "zimmet" ve "irtikap" soruşturmasında başlatılan davada...
AYM Başkanı Özkaya’dan Demirtaş ve Can Atalay açıklaması
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Kadir Özkaya, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve...
Güncel Haberleri
TümüBaşkan Tugay’dan Beydağlı kadınlara çağrı: Üretin, alım...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Beydağ’ın Erikli Mahallesi sakinlerine...
Madencilerin direnişi 9'uncu gününde sürüyor!
Bağımsız Maden İş Sendikası üyesi Doruk Madencilik ve Eti Gümüş işçilerinin alacaklarının...
17 Ağustos’un yıl dönümünde Buca’da deprem gerçeği masaya...
Buca Belediyesi ve İZ-AFED iş birliğiyle düzenlenen 17 Ağustos anma etkinliğinde, uzman...
İZBETON’da toplu iş sözleşmesi imzalandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON AŞ ile TÜRK-İŞ’e bağlı Belediye-İş Sendikası İzmir...
Emekli Amiralin tutuklanmasına avukatından tepki!
Katıldığı bir televizyon programında kullandığı ifadeler gerekçe gösterilerek hakkında...
Seferihisar Belediye Başkan Yardımcısı Silivri’ye gönderildi
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Seferihisar Belediyesi’ne yönelik yürüttüğü rüşvet...
Konak Meclisi yeni komisyon üyelerini belirledi
Konak Belediye Meclisi, İhtisas Komisyonlarına üye seçimleri için olağanüstü toplandı. Meclis...
Seferihisar TOKİ projesinde yeni adım: Parselasyon planı...
Seferihisar’da yıllardır yargı süreciyle gündeme gelen TOKİ sosyal konut projesine ilişkin...
İzBB'de grev kapıda! Emekçilerden belediyeye 'sözünüzü...
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde modüler tuvalet hizmetinde çalışan taşeron işçiler,...
Emekli Amiral Türker Ertürk gözaltına alındı!
Katılığı yayında kullandığı ifadeler gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatılan Emekli...
Zeytinburnu'nda korkutan anlar: Yıkım sırasında bina çöktü!
İstanbul Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüm kapsamında boşaltılan 4 katlı bina, yıkım çalışması...
İran'dan Irak'a kamikaze saldırısı!
İran'a ait 2 kamikaze İHA, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani'nin Erbil'de bulunan özel ofisi ve...