BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel CHP'li Sındır, "toprağımız, suyumuz, havamız yok ediliyor!"

CHP'li Sındır, "toprağımız, suyumuz, havamız yok ediliyor!"

TBMM genel kurulunda İYİ Parti Grubunun Kuraklıkla ilgili verdiği araştırma önergesi üzerine CHP adına Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır konuştu.

0Yorumlar
CHP'li Sındır, "toprağımız, suyumuz, havamız yok ediliyor!"
CHP İzmir Milletvekili ve aynı zamanda Ziraat Mühendisi olan Sındır, ülkedeki kuraklığı; yanlış tarım politikaları, toprakların yanlış ve denetimsiz kullanımı ile düzensiz yağışların etkilediği tespitini yaparken çözüm önerilerini de paylaştı.

PLANSIZ VE YANLIŞ POLİTİKALAR ÇİFTÇİMİZİ VE TARIMI YOK EDİYOR

“Çiftçimizi ve ülke tarımımızı maalesef bir yandan plansızlık ve yanlış tarım politikaları, diğer yandan son yıllarda şiddetle yaşadığımız kuraklık ile beraberinde çölleşme yok ediyor” diyerek sözlerine başlayan Sındır, “Topraklarımız yanlış ve denetimsiz kullanımdan kaynaklı kirlenmekte, çölleşmekte, verimsizleşmekte; üretemez duruma gelmekteyiz ve ülkeyi yönetenler ise bu duruma maalesef kayıtsız kalmakta. Diğer yandan, tarım topraklarımız konut, sanayi, madencilik ve benzeri amaçlarla tarım dışına çıkarılmakta. Sularımız kirletilmekte, zehirlenmekte ve bırakın içme ve kullanma amacıyla kullanılmayı tarımsal üretimde dahi kullanılamaz hâle gelmekte. Ve yine ülkeyi yönetenlerin bu konuda pek büyük bir derdi olmadığını da görüyoruz. Toprağımız, suyumuz ve ayrıca tabii ki beraberinde havamız; bir yandan kirletilirken diğer yandan plansızlık, vurdumduymazlık, denetimsizlik, beceriksizlik nedeniyle maalesef yok oluyor, ölüyor. Üreticilerimiz toprağını terk ediyor, hayvanlarını mezbahaya gönderiyor ve kentlere göç ediyor; kentlerde büyük bir sorunun da nedeni hâline geliyor” 


TÜRKİYE TARIM TOPRAKLARININ YÜZDE 73'ÜNDE KURU TARIM YAPILIYOR

Kuraklıkla karşı karşıya olunduğunu ve 41 ilde Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin yaptığı çalışmanın bunu ortaya koyduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sındır;  “2020 yılı toplam tarım alanımızın -ki tarla bitkileri, sebze, meyve, süs bitkileri nadas dâhil 23 milyon 145 bin hektar olduğunu biliyoruz- sadece 6,2 milyon hektarı sulanıyor hâlde olduğuna göre, Türkiye tarım topraklarının yüzde 73'ünde kuru tarım yapılıyor yani yağışa dayalı tarım yani Allah ne verirse onunla üretim yapıyoruz." Bunun anlamı şu: "Tarımsal kuraklık" dediğimiz kavram bitkinin, ihtiyaç duyduğu zamanda suya kavuşamaması anlamını taşıyor ki son yıllarda yaşanan düzensiz yağışlarla, özellikle zamansız yağışlarla ve şiddetli yağışlarla, bu su döngüsü içerisinde, gelen suyun büyük bir kısmının ne yer altını beslediğini, ne gölleri beslediğini, ne de yer altından sulama amaçlı kullanıldığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

ALINACAK ÖNLEMLERİ SIRALADI

Kuraklığa ilişkin neden ve tespitleri anlatan Sındır, konuşmasının sonunda da buna ilişkin çözüm önerilerini sıraladı. Sındır; “Bu iklim değişikliğinin etkilerinin; meteorolojik, tarımsal ve hidrolojik kuraklık sorununun olası etkilerinin sağlıklı, doğru verilerle ve gerçekçi tahminlenmesi gerekiyor. Bu tahmin ve projeksiyonlara göre doğru bir üretim planlaması, ürün deseni planlaması gerekiyor. Bu bağlamda, kuraklığa dayanıklı çeşitlerin, sulama gereksinimi düşük olan tür ve çeşitlerin üretimlerinin teşviki; su yönetimi ve doğru sulama; bitkinin gereksinim duyduğu suyun özellikle kapalı ve basınçlı sulama sistemleri ile ayrıca toprak altı sulama sistemleriyle ulaştırılmasının desteklenmesi, teşvik edilmesi; suyun tasarruflu kullanımının sağlanması; tarla içi sulamada üreticilerimize yeterli ve gerekli bilgilerin verilmesi gerekmektedir. Kuraklık destekleme ödemelerinin çeşitlendirilmesi, artırılması ve derhâl yapılması; hasar tespiti sürecinin hızlandırılması ve tabii ki üreticimizin her açıdan desteklenmesi; üretici borçlarında faizlerin silinerek ileri tarih ve uzun vadeyle üreticinin rahatlatılması gibi önlemler; tabii, hepsinden önce, ithalatçı tarım politikasından üretime dayalı politikanın uygulanması gerekiyor” dedi.


 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Erdoğan'dan Mekke Ortak Savunma Anlaşması mesajı: Hiçbir...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan...

9 saat önce

Kuşadası Belediyesi soruşturmasında 15 gözaltı

Kuşadası Belediyesi'ne yönelik yürütülen "rüşvet" ve "irtikap" soruşturması kapsamında hakkında...

11 saat önce

Başkan Çiçek hakkında tutuklama talebi!

Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek’in de aralarında bulunduğu 16 şüphelinin savcılıktaki...

12 saat önce

Mahkemeden Ahbap Derneği kararı: Yönetimine kayyım atandı

Ahbap Derneği'nin feshi istemiyle açılan dava kapsamında mahkemeden dikkat çeken bir karar...

13 saat önce

Kardeş Foçalar dostluk için buluştu: Nihat Dirim...

İzmir'in Foça ilçesinde 1989-1999 yılları arasında belediye başkanlığı yapan ve "efsane başkan"...

14 saat önce

Başkan Çiçek ve 15 şüpheli adliyeye sevk edildi!

Menderes Belediyesi'ne yönelik 'rüşvet' ve 'irtikap' soruşturması kapsamında gözaltına alınan...

16 saat önce

İlkay Çiçek'in 'Whatsapp' krizine ilişkin ifadesi ortaya...

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü "rüşvet ve irtikâp" soruşturması kapsamında...

17 saat önce

Hayat kurtaran baba, kızını şampiyonluğa hazırlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye eri Ramazan Karakoç, yangın ve kurtarma görevlerinde hayat...

17 saat önce

Karşıyaka'da 'asansör' tartışması sürüyor: MMO'dan...

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal'ın ilçedeki asansör denetimleriyle ilgili açıklamalarına...

18 saat önce

Folkart Terra'da yaşam başladı!

Çeşme’de hayata geç en Folkart Terra projesinde yaşam...

18 saat önce

Karşıyaka Meclisi'nde 'stadyum' tartışması: CHP'li...

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Zübeyde Hanım Stadyumu için belediyeye herhangi bir...

1 gün önce

Buca’da iştiraklerin borcu 3 milyar TL'yi aştı!

Buca Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'nda belediye iştiraklerinin yaklaşık 3,2 milyar...

1 gün önce