Bergamalı Köylüler ÇED Toplantısını Yaptırmadı
İzmir'in Bergama ilçesine bağlı, çam fıstığı ile ünlü Kozak Yaylası’ndaki Okçular köyünde açılmak istenen taş ocağı için düzenlenen ‘Halkın Katılım Toplantısı’, köylülerin tepkisi üzerine iptal edildi.
Karna Madencilik firması tarafından Okçular köyünde açılmak istenen granit ocağı için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin başlatılması tepki çekti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın duyurusunu yaptığı, proje hakkında bilgi verilmesi amacıyla dün köy kahvehanesinde düzenlenmek istenen halkın katılım toplantısı, köylülerin tepkisi üzerine iptal edildi.Toplantıya karşı köy kahvesinde düzenlenen protestoya, Okçular Köyü Muhtarı Ali Ürküt, çevre mahallelerin muhtarları ve yurttaşların yanı sıra Bergama Çevre Platformu, Dikili Kültür ve Çevre Platformu (DİKÇEP) ile Ayvalık Tabiat Platformu üyeleri katıldı.
Köylüler ve çevreciler, "Kozak'ta taş ocaklarına hayır", "Havama, suyuma, toprağıma dokunma", "Kozak'ta taş ocağı istemiyoruz", "Madensiz olur, fıstıksız olmaz", "Kozak'ın madeni fıstıktır" yazılı dövizler açarak projeye tepki gösterdi.
'SOLUDUĞUMUZ HAVAYA İPOTEK KOYDULAR'
Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, yeni projedeki taş ocağının Okçular köyüne 150 metre kadar yakın olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“95 hektarı kapsayan devasa bir proje. Bu projenin doğadaki canlılara ve bu köyde yaşayan insanlara hiçbir hayrı yoktur. Burada taş ocaklarından ne çektiğimizi köylülerimiz biliyor. Artık o kadar köyün içine girdiler ki neredeyse soluduğumuz havaya ipotek koydular. Bu bölge İzmir-Manisa çevre planında 1’inci derece tarım alanı olarak geçiyor. Bu alanda fıstık çamları, üzüm bağları ve zeytinler… Bunlar kolay yetişmiyor. Buradan Çevre Bakanlığı’na seslenmek istiyorum. Bakanlık burada firmayla yurttaşı karşı karşıya getirmemeli. Bu köyde zaten yeteri kadar taş ocağı var ve insanlar nefes alamayacak durumda. İnsanların soluduğu havayı dahi elinden almak isteyen vahşi bir yaklaşım, tüm canlıları tehdit ediyor. Bu sebeple artık taş ocaklarının kapasite artırımına izin verilmemeli, var olanlar da artık kapatılmalıdır. Köylünün taş ocaklarından bir kazancı yok ama başta sağlıkları olmak üzere tarım alanlarını ve doğalarını kaybediyorlar. Burası hepimizin doğası, Bergamalılar kadar Ayvalıklıların da Dikilililerin de köyü burası.”
BERGAMA BELEDİYESİ DAVALARDAN ÇEKİLDİ
AKP'li Hakan Koştu yönetimindeki Bergama Belediyesi'nin geçmişte açılan davalardan çekildiğini söyleyen Engel, "Bergama için talihsiz bir dönem. Bergama Belediyesi davalardan çekildi. Sağ olsun Ayvalık Belediyesi bu davalarda müdahil oluyor. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’e teşekkür ediyorum. Burada yaşam savunucusu olarak yer alan ve desteğe gelen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Kozak'ta başlayıp İzmir'e sıçramıştı: Son durum ne?
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Balıkesir’in Kozak bölgesinde başlayarak İzmir’e yayılan...
ÇEŞÇEP ve Kent Konseyi'nden Castello Fontana için çağrı!
Çeşme Yarımada Çevre Derneği (ÇEŞÇEP) ile Çeşme Kent Konseyi, Mamurbaba Mahallesi'nde yapılması...
İzBB'den Kozak’a hizmet çıkarması: Yol çalışmaları başlıyor
Bergama Kozak Yaylası’nda vatandaşlarla bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr....
Güncel Haberleri
Tümüİzmir İtfaiyesi'nden sıcak hava uyarısı: Yangını çıkmadan...
İzmir’de etkisini artıran sıcak hava ve kuvvetli rüzgâr, orman yangını riskini yükseltirken,...
Sinem Dedetaş, cezaevi cezaevi dolaştırıldı!
Tutuklanan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş'ın cezaevi sevki sırasında adres iki kez...
Çete lideri Türkiye'ye iade edilecekken cezaevinde isyan!
Yunanistan'ın başkenti Atina'daki Korydallos Cezaevi'nde, Türkiye'ye iadesi planlanan çete...
Cem Küçük adliyeye sevk edildi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan...
Cem Küçük'ün ardından gözler TGRT'de: Sıradaki isim kim?
İktidara yakınlığı ile tanınan gazeteci Cem Küçük'ün gözaltına alınması sonrası, kısa süre önce...
Bakanlık ifşa listesini güncelledi: 34 yeni ürün!
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmalarla ilgili listesini...
44 ülkeyle yürütülen operasyonlarda 526 firari Türkiye'ye...
İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda, 44 ülkeyle yürütülen iş birliği kapsamında uluslararası...
52 ilde eş zamanlı operasyon: 216 şüpheli yakalandı!
Sosyal medya platformları üzerinden eleman temin etme ve suç örgütlerini övme amacıyla...
Sinem Dedetaş, adliyeye sevk edildi!
Gözaltına alınan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ve beraberindeki 5 kişi adliyeye...
Eren Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı
MasterChef Türkiye 2021 şampiyonu, şef ve işletmeci Eren Kaşıkçı'nın evinde yaşamını yitirmiş...
Narlıdere'de emek kazandı, toplu sözleşmede imzalar atıldı!
Narlıdere Belediyesi ve DİSK/Genel-İş 4 Nolu Şube arasında, kadrolu işçiyi kapsayan Toplu İş...
İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: "Tehditler sürdükçe...
İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin bölgedeki askeri faaliyetleri ve tehditlerinin devam...
