Almanya’ya işgücü göçünü kolaylaştıran yasada neler var?
Almanya’ya Avrupa Birliği (AB) dışından nitelikli işgücü göçünü kolaylaştırmayı hedefleyen teklifin bugün yasalaşması bekleniyor. Almanya’ya göçmek isteyenlere verilecek ‘Mavi Kart’ ve ‘Fırsat Kartı’ için belirlenen kriterlerse merak konusu.
Almanya’da halihazırda istihdam piyasasında yüz binlerce nitelikli işçi açığı var ve demografik değişim bu sorunu daha da derinleştiriyor.
Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümeti, ülkeyi nitelikli yabancı işgücü için daha cazip hale getirmeyi amaçlayan yeni göç yasasıyla bu sorunu aşmak istiyor.
Martta oluşturulan ve hükümetin üzerinde son olarak bazı iyileştirmelere gidilmesi konusunda uzlaştığı yasa tasarısının bugün Federal Meclis’te oylanarak kabul edilmesi bekleniyor.
‘Mavi Kart’, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen ve üniversite eğitimini tamamlamış kişilere verilen özel oturma izni olarak tanımlanıyor. Beklenen reformları DW Türkçe özetledi.
Düzenlemeler şöyle:
*Mavi Kart’la Almanya’ya gidecek üniversite mezunlarından istenen asgari brüt gelir ayda 3 bin 500 avroya düşürülecek.
*Mavi Kart sahiplerinin işverenlerini değiştirmeleri, aile birleşimi ve AB’de daimi ikamet izni almaları da kolaylaşacak.
*Yasa taslağı ayrıca, nitelikli işçilerin ‘herhangi bir nitelikli mesleği’, yani asıl niteliklerinin dışındaki bir mesleği de icra edebilmelerine imkan sağlanmasını öngörüyor. Örneğin, büro yönetimi alanında işgücü olarak tanınan nitelikli bir eleman, lojistik alanında nitelikli bir eleman olarak da istihdam edilebilecek.
Bilişim uzmanlarından diploma aranmayacak
*Bilişim uzmanları için başka niteliklerini kanıtlayabilmeleri halinde üniversite diploması olmadan da AB Mavi Kartı alabilmeleri öngörülüyor.
Daha fazla eğitim göçü
*Koalisyon hükümeti ayrıca eğitim amaçlı göçü, yani Almanya’ya meslek eğitimi ya da yüksek öğrenim için gelip sürekli olarak kalma imkanını güçlendirmek istiyor. Bunun için, örneğin yabancı öğrencilerin geçimlerini sağlamak üzere burada stajyer öğrenci olarak çalışmalarına izin verilmesi mümkün kılınması hedefleniyor.
*Buna ek olarak, bir eğitim yeri aramak amacıyla ikametin, ikamet unvanı verilebilecek azami yaşın yükseltilmesiyle önemli ölçüde kolaylaştırılması öngörülüyor.
*Yasa tasarısı kabul edildiği takdirde, ikamet izni için azami kalış süresi dokuz aya çıkarılacak ve istihdam ve deneme istihdamına izin verilecek.
Puan sistemine dayalı ‘Fırsat Kartı’
*En az iki yıl süreli yabancı bir mesleki eğitim ya da üniversite diplomasına sahip kişiler için puan sistemine dayalı bir ‘Fırsat Kartı’ uygulaması öngörülüyor. Benzer bir model halihazırda Kanada’da kullanılıyor.
‘Fırsat Kartı’ kriterleri neler?
*Fırsat Kartı’na başvurmak için yerine getirilmesi gereken kriterler arasında dil becerileri, iş deneyimi, yaş ve Almanya’yla bağlantılar yer alıyor. Fırsat Kartı’nın göçmenlere deneme çalışması ya da yarı zamanlı istihdam için fırsatlar sunması amaçlanıyor.
Nitelikli çalışanlar için aile birleşimi
*Federal Meclis’te kabul edilmesi beklenen yasa tasarısıyla yurt dışından gelen nitelikli çalışanlar için aile birleşimi olanaklarının genişletilmesi hedefleniyor. Martta oluşturulan yasa tasarısı ‘çekirdek aile’ birleşimini mümkün kılarken, hükümetin üzerinde uzlaştığı bazı iyileştirmelere göre, örneğin yabancı bir nitelikli işçinin ebeveynleri de Almanya’ya gelebilecek.
Oturma izinlerinde daha fazla esneklik
*Şu ana kadar ikamet yasası, Almanya’ya girişin her zaman belirli bir amaca yönelik vizeyla yapılmasını şart koşuyordu. Bu, örneğin Almanya’ya turist vizesiyle giren ve kısa süre içinde Almanya’da bir iş teklifi alan bir kişinin önce ülkeden ayrılması ve yeni, amaca özel bir vize için başvurması gerektiği anlamına geliyor. Gelecekte buna gerek kalmayacak ve vize Almanya’da kalınan süre içinde uygun şekilde değiştirilebilecek.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
200 meslek dalında işgücü açığı: Almanya’nın kapıları...
Almanya Federal İstihdam Dairesi’nin bir çalışması, her 6 meslek dalından 1’inde yeterli kalifiye...
Seferihisar Belediyesi Türkiye-Almanya Kardeş Şehirler...
Seferihisar Belediyesi, kardeş kenti Almanya’nın Hamm Belediyesi ile birlikte 8 Nisan Salı günü...
İşsizlik verileri açıklandı
Türkiye'de işsizlik oranı değişim göstermeyerek yüzde 8,6'da kaldı. Zamana bağlı eksik istihdam,...
Güncel Haberleri
TümüKarşıyaka Meclisi'nde 'stadyum' tartışması: CHP'li...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Zübeyde Hanım Stadyumu için belediyeye herhangi bir...
Buca’da iştiraklerin borcu 3 milyar TL'yi aştı!
Buca Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'nda belediye iştiraklerinin yaklaşık 3,2 milyar...
Aziz Yıldırım'ın şikayeti üzerine ilk gözaltı!
Aziz Yıldırım'ın, kızı Yaz Yıldırım'ı sosyal medya üzerinden hedef alan hesaplar hakkında...
İlaçlama can aldı: Anne yoğun bakımda, çocuk hayatını...
Çanakkale'de yan dairede yapılan böcek ilaçlamasından sızan kimyasal nedeniyle zehirlendikleri...
6,5 yıldır bitmeyen adalet mücadelesi: Orhan Demirkafa...
İzmir'in Selçuk ilçesinde 3 Ocak 2020 tarihinde çalıştığı elektrik dağıtım şirketinde meydana...
Bakan Gürlek, Behçet Oktay'ın ailesiyle bir araya gelecek!
Adalet Bakanı Akın Gürlek, eski Özel Harekat Daire Başkanı Behçet Oktay'ın ailesiyle bugün...
Karşıyaka Stadı'nda son durum ne? İzBB'den sürece ilişkin...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Zübeyde Hanım Stadı’nın yapım sürecine ilişkin...
Buca'da TİS sürecinde uzlaşı: İlk 6 ay için yüzde 24!
Yaklaşık 7 aydır devam eden görüşmeler neticesinde Buca Belediyesi kadrolu işçilerini kapsayan...
Başkan Çiçek’in avukatı açıkladı: Sahte yazışmalarla...
Geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek'e ait olduğu iddia...
Karabağlar’ da 80 milyon liralık atık yükü meclis gündeminde
Karabağlar Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. oturumu Belediye Başkanı Helil...
Egeşehir operasyonunda Ağbaba'nın ağabeyine gözaltı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen 'yolsuzluk' soruşturmasında YENİ Parti Malatya...
AK Partili Yüksel'den Orgeneral Dalkıran'a tebrik mesajı
AK Parti İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Sıtkı Yüksel, Hava Kuvvetleri Komutanlığı...
