EGE'YE BAKIŞ-Aliağa Gemi Söküm Tesisi, uzun süredir asbest başta olmak üzere zararlı maddelerin varlığı ve iş kazalarıyla gündemdeydi. Bu alan, geçtiğimiz günlerde Aliağa Belediyesi’ne devredildi.
Belediye, bölgede faaliyet gösteren beş işletmede tehlikeli atık bulunduğu iddiasıyla işlem yapmak üzere alana ekip gönderdi. Ancak işletme sahipleri bu girişime karşı çıktı.
Yıkım ekiplerinin müdahalesini engellemek isteyen işletmeciler, çalışanlarıyla birlikte direnişe geçti. Eylemi büyütmek isteyen işletme sahipleri, ellerindeki kepçe ve dozerleri yola çıkararak belediye ekiplerinin ilerlemesini durdurmaya çalıştı.
"LİNÇ KAMPANYASINA MARUZ BIRAKILIYORUZ"
Gemi Söküm Sektörü Temsilcileri'nin yayımladığı bildiride şu ifadelere yer verildi:
“Gemi söküm sektörünün temsilcileri olarak, bedelini ödeyerek tapularımızı almak istememize rağmen, Aliağa Belediyesi’nin keyfi uygulamalarıyla karşı karşıya kalmaktayız. 504 dönümlük arazinin tamamı için bize sunulan rakamları kabul etmemize rağmen, belediye eliyle adeta bir linç kampanyasına maruz bırakılıyoruz.
Bizim tek isteğimiz; herhangi bir hukuki süreçle karşılaşmadan, TOKİ iştiraki olan EPP firmasıyla sözleşmelerimizi tamamlayarak mülkiyet hakkımıza kavuşmaktır. Yaklaşık elli yıldır faaliyet gösteren sektörümüzün, bir belediye iştirakinin inisiyatifine terk edilmesi, bizleri son derece zor durumda bırakmaktadır.
İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz ortamında, imar kaynaklı sorunlar sektörün suçuymuş gibi gösterilmekte; imarsız alanlarda imara aykırılık gerekçesiyle cezalar kesilmekte, haciz işlemleri uygulanmakta, tahsilatlar yapılmaktadır. Üstelik ruhsat harçları toplanmış, ancak ruhsatlar verilmemiştir. Buna rağmen, üç yıl önce ruhsat vaadiyle ödeme yapan firmalarımıza yıkım kararları gönderilmiştir.
Tüm bu usulsüz ve keyfi uygulamalar nedeniyle, elli yıllık sektörümüzün kaderi, Aliağa Belediyesi iştiraki olan APAŞ şirketinin insafına bırakılmıştır. Bizler, devletimizden yalnızca hakkımız olan tapularımızı, bedelini ödeyerek almak istiyoruz.
Yetkililerden beklentimiz; sesimizi duymaları ve bu mağduriyetin bir an önce sonlandırılmasıdır”
ALİAĞA BELEDİYESİ'NDEN AÇIKLAMA
Yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Aliağa Belediyesi'nden de açıklama geldi. Açıklamada bölgede tehlikeli atık statüsünde 15 bin ton atığın bulunduğu ve bu atıkların çevreye büyük zarar verdiği ve önlem almayan işletme sahiplerine yaptırım uygulandığı ifade edildi.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
28 Şubat 2025 tarihinde Aliağa Belediyesi’nin Yüzde 100 iştiraki olan Aliağa Belediyesi Petrol A.Ş (APAŞ) şirketi tasarrufuna geçen Aliağa Gemi Söküm Bölgesinde Belediyemiz tarafından imar kanununa, çevre ve insan sağlığına yönelik tedbirler hızla alınmaktadır.
Aliağa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ve Aliağa Belediyesi Zabıtası tarafından bölgede yapılan ilk incelemelerde tehlikeli atıkların çevreye zarar verici şekilde depolandığı, bazı bölgelerde üzerinin toprakla kapatıldığı tespit edilmiştir. Bu şekilde bölgede 15.000 ton tehlikeli atığın vahşi depolama yöntemiyle insan ve çevre sağlığını tehlikeye sokacak şekilde etrafa saçıldığı öngörülmektedir.
Belediyemizce konu ile ilgili olarak ivedilikle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne, Kıyı ve Tersaneler Genel Müdürlüğüne, Aliağa Liman Başkanlığına ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesine bilgilendirme ve ihbar yapılmış olup, sorumlular hakkında faaliyet durdurma dahil her türlü yaptırım uygulanacaktır.