EGE’YE BAKIŞ-Foça'nın hafızasında derin izler bırakan, iki dönem belediye başkanlığı görevini üstlenmiş ve yaşamını Foça’ya adamış olan Nihat Dirim’in anısına hazırlanan belgeselin galası, 14 Nisan Pazartesi akşamı Mark Warner Phokaia Beach Resort – Cybele Salonu’nda geniş katılımlı ve duygu yüklü bir buluşmayla gerçekleşti.
“Bir Foça Efsanesi: Nihat Dirim” adlı belgesel; yalnızca bir belediye başkanının değil, aynı zamanda devrimci bir öğrencinin, emeğin, barışın ve dayanışmanın yılmaz savunucusunun yaşam öyküsünü sinemanın diliyle geleceğe taşıdı.
Gala gecesine; eski Başbakan Yardımcısı ve SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, geçmiş dönem CHP milletvekilleri Kemal Anadol, Bülent Baratalı, Mustafa Moroğlu, Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Palea Fokea eski Belediye Başkan Yardımcısı Zacharo Francesko, CHP Foça İlçe Başkanı, geçmiş dönemde belediye başkanları ve ilçe başkanları, Foça’daki STK temsilcileri, Dirim ailesi üyeleri ve çok sayıda Foçalı katıldı.
Etkinlik, konuklar için düzenlenen kokteylin ardından başladı. Açılış konuşmalarını sırasıyla Mark Warner Phokaia Beach Resort Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nişancı, Palea Fokea eski Belediye Başkan Yardımcısı Zacharo Francesko, Dirim ailesi adına Raşit Dirim, Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı ve Murat Karayalçın gerçekleştirdi.
"BUGÜN NİHAT ABİMİN DOĞUM GÜNÜ"
Konuşmasında, Nihat Dirim’in Türk-Yunan dostluğuna ve barışçıl vizyonuna dikkat çeken Zacharo Francesko’nun sözleri salonda güçlü bir yankı uyandırdı.
Belgeselin yönetmeni Hakan Barçın ise sahneye çıkarak yapım sürecine dair detayları ve filmin odaklandığı anlatı yapılarını izleyicilerle paylaştı.
Gösterim sonunda salonda derin bir sessizlik oluştu; ardından izleyiciler filmi uzun süre ayakta alkışladı. Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı’nın yönetmen Hakan Barçın’a çiçek takdim etmesinin ardından konuşma yapan Barçın, “Bugün Nihat Abimin doğum günü. Beden 6 yaş büyüktü. Ama o benim ve eşimin öğrencisi oldu kısa bir dönem de olsa, o yüzden biz hep Nihat diye hitap ettik o hocalığın verdiği hava ile. Bana abi demen lazım ben senden 6 yaş büyüğüm diye şakasını çok yapardı, beni duyuyorsa artık abim diyorum ve çok özlüyorum, nurlar içinde uyu abim” sözleriyle konuşmasına başladı.
“O GÜNDEN SONRA HİÇ AYRILMADIK HEP BERABERDİK”
Konuşmasının devamında Nihat Dirim ile tanışmasını anlatan Barçın, “1999 yılında Foça’ya yerleştiğimizde, ilk tanıştığım insanlardan birisidir Nihat Dirim ve tanışmamızın da ilginç bir hikayesi var. Ben gelir gelmez kucağımda –burada tanık arkadaşlarım da var o dönemden- Foça Belediyesi’yle ortak bir çalışma olan Birleşmiş Milletler’in Yerel Gündem 21 projesini buldum. O zaman seçimler yeni olmuş, Nihat Dirim de yasaklı olarak seçime girememişti. 1 hafta bilemediniz 10 gün geçmiş, Gündem 21 ofisinin kapısı çalıyor. Buyurun ne istediniz diyorum “Ben,” diyor, “Nihat Dirim. Sizinle tanışmak istedim.” Burada birçok yakın dostu bilir, gözlerini ayırmadan bakarak direkt konuşur. Ben tabii tanımıyorum ve arada ortak bir tanıdık kimse de yok, direk kendi gelip benimle tanışmak istediğini söyleyen eski bir belediye başkanı. İlk başta tedirgin edici bir durum. “Burası benim çöplüğüm,” “Sen kimsin anlat” der gibi. Tabi ki durumun bu olmadığı hemen anlaşılıyor. Foça’yı o kadar evi gibi, yuvası gibi benimsemiş ki, ev sahibi olarak yeni gelen birini tanımak, mümkünse ona yardım etmek, dayanışmak, desteklemek amacı. O günden sonra da hiç ayrılmadık hep beraberdik” ifadelerini kullandı.
“ONU KAYBEDİNCE ÇOK CİDDİ BİR BOŞLUK HİSSETTİM”
Yapımda emeği geçenlere teşekkürlerini ileten Barçın, “3 sene önce onu kaybedince çok ciddi bir boşluk hissettim hayatımda. Belki de bu filim o boşluğu biraz olsun doldurma amacını taşıyor. Aynı zamanda da yerel yönetimlere aday olmayı düşünenlere bir nebze Nihat Dirim örneğini gözler önüne serebilmek istedik. Bu vesileyle ona vefa borcumu biraz ödeyebiliyorsam ne mutlu bana. Uzunca bir teşekkür listem var. Emek ve katkı veren çok. Çok sayıda insan bu işe destek verdi, gönül verdi, anılarını paylaştı, duygularını açtı. Hatta çekim anlarında gözyaşlarına hakim olamayanlar oldu. Çok içten yaşanmışlıkları paylaşıldı. Bunların hepsini burada anlatmak zaman açısından mümkün değil. Jenerikte isimleri tek tek sıraladık” diye konuştu.
BELGESELİN YAPIM SÜRECİ
Barçın, belgeselin çekim sürecini, “Belgesel bir yılı aşkın bir sürede, yaklaşık 7 aylık hazırlık ve 8 ay süresince kaydedilen 40’a yakın görüşmeden oluşuyor. Aslında başlangıçta görüşmeyi düşündüğümüz kişi sayısı sayı çok daha fazlaydı. Ancak kimi sağlık sorunları, kimi yurt dışında olmaları kimini de, konu ve konum itibariyle aynı ya da benzer olanları tekrara girmemek adına elemek zorunda kaldık. Nedeni ise zaman kısıtlılığıydı. Düşünün; 40 saate yakın çekim, 15 saate yakın eski çekimler, yazılı ve görsel arşiv… Bir belgesel film kapsamında işlemek için o kadar çok şey var ki Nihat Dirim’in yaptığı. Dokunmadığı yer kalmamış. 1989’da, ciddi sorunlara ve imkânsızlıklarla rağmen inanılmaz işler yapmış. Ve bunlardan 1 saat civarında bir film yapmak zorundasınız. Aslında gereklilikten ziyade bir zorunluluk, yani 3 - 4 saat belgesel izlenebilir bir şey olmasa gerek. Filme başlarken en çok ben konuşurum her halde diyordum çünkü son 15 yılı hep beraberdik. Hiç de öyle olmadı. Kendime yer bulamadım. O kadar çok sayıda kişiye dokunmuş ve iz bırakmış ki… Kullanamadığımız görüşme ve belgeleri de düşünerek filmin ya daha geniş bir versiyonunu yapmak ya da bir kitap yazmayı da düşünüyoruz. Burada platformdan da bahsetmek gerek. Bu belgesel bir oluşuma da neden oldu. Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Platformu’nu kurduk. İlk ürünü de bu belgesel film oldu. Şimdi önümüzde bu filmin kitabı ya da uzun versiyonuna karar verirse onlar da diğer ürünleri olur. Kim bilir o zaman ben de konuşabilirim belki… Ve benzer başka işler de gerçekleştirilebilir umarım. Bu akşamki organizasyonda emeği geçen Başta Akropol Turizm YK Üyesi Ali Nişancı Beye ve tüm YK Üyelerine ve Genel Müdürüne; Phokaia Otel Emekçilerine, Belediyemizin Emekçileri Oğuzhan Çakırefe ve Kemal Çiftçi’ye ve Belediye Başkanımız Saniye Bora Fıçı’ya, ve siz tüm katılımcılara sonsuz teşekkürler ve iyi seyirler” şeklinde anlattı.
“Bir Foça Efsanesi: Nihat Dirim”, yalnızca onu yakından tanıyanlar için değil, onu hiç tanımamış olanlar için de ilham verici bir anlatıya dönüştü. Foça, efsane başkanını bir kez daha minnet, özlem ve büyük bir saygıyla andı.