Otobüs fiyatları uçakla yarışıyor
Benzin ve motorine gelen zamlar ve otoyol ücretleri şehirlerarası otobüs firmalarını etkiledi. Bilet fiyatlarına zam gelirken, TOFED Başkanı Özcan, artan maliyetleri işaret ederek, “Tekerlek dönmeyecek” dedi.
SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANIYOR
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan, “Eskiden bu dönemlerde İstanbul’dan günde bin 500 otobüs kalkardı, şimdi bu sayı binlere kadar düştü. Firmalar daha çok Trakya veya Karadeniz’e gitmek istiyor, Anadolu’ya veya Güneydoğu Anadolu’ya otobüs kaldırmak istemiyor çünkü araçlarını dolduramıyor. 15-20 kişiyle kimse sefer yapmak istemez. Maliyetleri bile karşılamıyor. İnsanlar da haklı. Bilet fiyatları 300 TL’den fazla. Uzun yola çıkıyorlar yolda bir çorba en az 25 TL. İnsanların seyahat özgürlüğü de kısıtlanıyor” dedi.
Özcan, “Şu anda bu rakamlar bile bizi kurtarmıyor” dedi ve ekledi: “Bu gidişle otobüslerin tekerlekleri dönmemeye başlayacak. Bizi sadece akaryakıt zamları değil, otoyol giriş ve çıkışları, aynı zamanda köprü ücretleri çok etkiledi. 2022 yılıyla beraber her şeye çok fazla zam geldi. Üstelik raylı sistem ve uçak şirketleri de bizimle rekabet ediyor. Hava, demir ve deniz yoluna destek bizde de verilmeli. Biz de zam yapmak istemiyoruz o yüzden esas talebimiz maliyetleri aşağıya çekmek. Otobüs kalkmadıktan veya boş kaldıktan sonra zam yapmamızın hiçbir anlamı yok. Mesela mazotta ÖTV ve KDV’yi düşürmek lazım. Biletlerdeki yüzde 18 KDV’yi indirmek lazım. Köprü ve otobanlardaki geçiş ücretlerini indirmek lazım.”
GİRDİ MALİYETLERİ AZALTILMALI
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, girdi maliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamada, özellikle akaryakıtta hem vatandaşı hem esnafı rahatlatacak adımlar atılması gerektiğini söyledi.
Esnafın, gıda ürünlerinde artan maliyetlerden olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Palandöken, “Gıda ürünleri esnafın tezgâhına gelene kadar en az 3-5 kat pahalanıyor. Bu da sorumlusu olmadığı halde, esnafı ve tüketici konumundaki vatandaşı olumsuz etkiliyor. Gıda ve tarım ürünlerinde girdi maliyetleri azaltılmalı. Girdi maliyetleri ne kadar düşerse tezgâhlar o kadar rahatlar.” değerlendirmesinde bulundu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Mohamed Salah'dan Trabzonspor formasıyla ilk poz!
Dünya çapında ses getirecek bir transfere imza atan Trabzonspor Mohamed Salah'ı takımına kattı....
Altında fiyatlar yeniden yükleşte: İşte güncel altın...
4 Mart 2026 Çarşamba güncel altın fiyatları ve piyasa verilerine ilişkin net bir veri paylaşıldı....
Papa 14. Leo Türkiye'den ayrıldı
Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo ve beraberindeki heyet, Türkiye ziyaretlerinin son gününde...
Ekonomi Haberleri
TümüAltın ve gümüş fiyatlarında yükseliş sürüyor
Altın ve gümüş fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Küresel piyasalarda değerli metaller,...
Kuru meyve sektörü, 2 milyar dolar ihracat hedefi için...
Türk kuru meyve sektörü 2026-27 sezonuna 2 milyar dolar ihrac at hedefiyle girdi. Kuru...
Philip Morris grubundaki sigaralara zam!
Sigara fiyatlarındaki artış sürüyor. Philip Morris grubuna ait sigara ürünlerine yeni zam geldi....
Bakan Göktaş duyurdu: Zamlı maaşlar ödenmeye başladı!
Ağustos ayı yaşlı ve engelli aylıkları zamlı şekilde ödenmeye başlandı.
Motorin fiyatlarında büyük indirim beklentisi!
Akaryakıt ürünlerinden motorinin litre fiyatında büyük düşüş gerçekleşeceği öngörülüyor.
Enflasyon verileri açıklandı: ENAG ile TÜİK arasında uçurum!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayıyla ilgili enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı....
Gersan Elektrik ABD pazarında!
Gersan Elektrik Ticaret ve Sanayi, uluslararası büyüme stratejisi kapsamında önemli bir adım...
Kadın işsizliği 2005'ten bu yana en düşük seviyede!
Türkiye'de 15 ve daha yukarı yaştaki kadınlarda işsizlik oranı, haziranda yüzde 9,8'e yükselerek...
İmzalar atıldı: A101'in sahibi CarrefourSA'yı satın aldı!
Aydın Grup bünyesindeki Yeni Mağazacılık, CarrefourSA'nın kontrol hisselerini devralarak...
İzmir turizminin 6 aylık bilançosunda düşüş yaşandı!
İzmir, 2026 yılının ilk altı ayında 583 bin yabancı ziyaretçiyi misafir etti. Ancak kent, geçen...
Vestel'den kritik adım: 500 milyon dolarlık borç için...
Vestel Elektronik’in 500 milyon dolarlık borç yeniden yapılandırma sürecinde kritik bir aşamaya...
Zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları finansmanda kolaylık...
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), ihracatçıların finansmana erişimini...
