BIST 100 14.610,92 %0,00 Altın 7.119,70 ₺/gr %0,21 Bitcoin $78.810 %0,13 Dolar 48,14 ₺ %0,07 Euro 56,23 ₺ %0,22 Sterlin 65,62 ₺ %0,32 Gümüş 106,24 ₺/gr %0,80 Ethereum $2.491,84 %1,32 İsviçre Frangı 59,76 ₺ %0,02 Kanada Doları 34,67 ₺ %0,01 Avustralya Doları 34,59 ₺ %0,23 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,82 ₺ %0,05 BAE Dirhemi 13,11 ₺ %0,08 Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,30 Çin Yuanı 7,16 ₺ %0,11
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Çevre MSB’den Manisa’ya izin çıkmadı, Efkaftepe RES Kınık’a taş...

MSB’den Manisa’ya izin çıkmadı, Efkaftepe RES Kınık’a taşındı

İzmir’in Kınık ilçesinde 405 hektarlık alanda kurulması planlanan Efkaftepe RES’e ÇED Olumlu raporu verdi. Projenin Manisa’daki ilk yerinin, Milli Savunma Bakanlığı’nın türbinlerin kurulmasına uygun olmadığı yönündeki görüşünden dolayı Kınık’a taşındı.

MSB’den Manisa’ya izin çıkmadı, Efkaftepe RES Kınık’a taşındı

İzmir’in Kınık ilçesinde Ral Enerji A.Ş. tarafından kurulması planlanan Efkaftepe Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesine “ÇED Olumlu” kararı çıktı.

Örtülü ve Köseler mahalleleri sınırlarında uygulamaya konacak olan proje, 24 MWm/24 MWe kurulu güce sahip 4 türbin ile 24 MWh kapasiteli elektrik depolama tesisinden meydana gelecek.

Ege'de Sonsöz'de yer alan habere göre, İzmir Valiliği’ne sunulan Proje Tanıtım Dosyası, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 17’nci maddesi kapsamında incelendi. Yapılan incelemenin ardından projeye ilişkin “ÇED Olumlu” kararı verildi. Ral Yatırım Holding de kararı 17 Ağustos 2026 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamayla duyurdu.

PROJE MANİSA’DAN KINIK’A TAŞINDI
Efkaftepe RES projesinin ilk planlama sahası Manisa’da bulunuyordu. Ancak 28 Şubat 2024 tarihli Rüzgar Enerji Santrallerinin Teknik Etkileşimine Yönelik İzin Süreçlerinin Oluşturulmasına İlişkin Protokol kapsamında yapılan değerlendirmede, Milli Savunma Bakanlığı tarafından projedeki türbinlerin kurulmasına uygun görüş verilmedi.

Bunun üzerine proje için saha değişikliği süreci başlatıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 6 Şubat 2026 tarihli kararıyla projenin İzmir’in Kınık ilçesi, Örtülü ve Köseler mahalleleri sınırlarına taşınmasına izin verildi.

405 HEKTARLIK ALANDA KURULACAK

ÇED Olumlu kararı verilen proje, toplam 405 hektarlık alanda gerçekleştirilecek. Proje sahası Kınık ilçe merkezine kuş uçuşu yaklaşık 9 kilometre, İzmir kent merkezine ise yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Santrale en yakın yerleşim yeri Köseler Mahallesi olacak. Proje dosyasına göre T1 türbini Köseler’e 1.240 metre, T2 türbini ise 1.932 metre mesafede yer alacak. T3 türbini Örtülü Mahallesi’ne 3.187 metre, T4 türbini ise 2.470 metre uzaklıkta bulunacak.

Proje alanı, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı sınırları içerisinde yer alıyor ve planda “Orman Alanı” kullanımında kalıyor.

8,5 KİLOMETRELİK YOL AÇILACAK

Santrale ulaşım D240 Akhisar-Bergama yolundan ayrılan Yayakent-Köseler yolu üzerinden sağlanacak. Türbinlere ulaşım amacıyla Köseler Mahallesi yoluna bağlantılı toplam 8 bin 580 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğinde yeni yol açılması planlanıyor.

Projenin inşaat ve montaj çalışmalarının 12 ay sürmesi öngörülüyor. Bu aşamada 20 kişinin çalıştırılması, işletme döneminde ise 4 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Santralin ekonomik ömrü 49 yıl olarak hesaplanıyor.

Projenin ÇED sürecinin tamamlanması ve “ÇED Olumlu” kararının verilmesiyle birlikte Efkaftepe RES için planlanan yatırımın önündeki çevresel değerlendirme aşaması tamamlanmış oldu.

KUŞ GÖÇ YOLUNDA

RES projesi ve yakın çevresinde gerçekleştirilen ornitolojik izlemeler ile Türkiye Kuş Hareketliliği Raporu’nun değerlendirilmesi sonucunda, proje sahasının göçmen kuşlar açısından önemli bir konuma yakın olduğu belirlendi. Yapılan incelemelerde, özellikle süzülerek uçan göçmen kuş türlerinin kalabalık sürüler halinde kullandığı ana göç rotasının proje sahasına oldukça yakın olduğu tespit edildi.

BÜYÜKŞEHİR’DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kınık’ın Örtülü ve Köseler mahallelerinde Ral Enerji A.Ş. tarafından planlanan 24 MWm/24 MWe kurulu gücündeki 4 türbinli Efkaftepe RES projesini mevcut haliyle uygun bulmadı. Toplam 405 hektarlık alanda planlanan projenin, belediyenin RES yer seçimi kriterleri açısından orman alanları, tarım ve mera alanları, ekosistem bütünlüğü ve yerleşimlere yakınlık bakımından çeşitli sorunlar taşıdığı belirtildi.

Belediyenin değerlendirmesinde özellikle türbinlere ulaşım için yapılması planlanan 6 metre genişliğinde ve 8 bin 580 metre uzunluğundaki yeni yolun orman bütünlüğünü parçalayabileceği, habitat kaybı, erozyon ve yüzey akışı risklerini artırabileceği vurgulandı. Santral sahası ve türbin noktalarının büyük bölümünün “Orman Alanı” kullanımında kaldığı, bölgede ilgili imar planlarının bulunmadığı kaydedildi.

Büyükşehir’in 2025 yılında kabul ettiği RES, GES ve BES Yer Seçimi İlke ve Esasları da değerlendirmede dikkate alındı. Bu kriterlere göre yoğun bitki örtüsüne sahip orman alanlarında RES kurulması uygun görülmezken, kuş göç yollarına ve yerleşimlere ilişkin asgari mesafe şartları da bulunuyor. Efkaftepe RES’te en yakın türbinin Köseler Mahallesi’ne 1240 metre mesafede olduğu ve 1000 metrelik asgari sınırı karşıladığı ancak bu mesafenin sınır değere yakın olması nedeniyle gürültü, görsel etki ve yaşam kalitesi açısından hassasiyet oluşturabileceği belirtildi.

Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı da projenin geniş ölçüde orman alanlarında kalması nedeniyle yer seçiminin Büyükşehir’in belirlediği ilkelerle uyumsuzluk riski taşıdığına dikkat çekti. Projenin tarım ve mera alanlarıyla etkileşimi ile doğal ve yarı doğal alanlar üzerindeki olası baskılarının da göz önünde bulundurulması gerektiği ifade edildi.

Belediye, söz konusu sorunlar giderilmeden projenin mevcut haliyle ilerletilmesinin çevresel ve mekânsal açıdan sakıncalar yaratabileceği değerlendirmesini yaptı. Raporda, Efkaftepe RES’in yer seçiminin yeniden ele alınması, alternatif saha analizlerinin yapılması, yerleşimlere olan mesafelerin artırılması ve orman ile tarım alanlarına yönelik etkilerin azaltılacağı revizyonların gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi.



Çevre Haberleri

Tümü

Ödemiş'te orman yangını: Ekipleri müdahale ediyor!

İzmir'in Ödemiş ilçesinde orman yangını başladı. Alevlere, havadan ve karadan müdahale ediliyor.

28 dakika önce

Kiraz'daki yangına müdahale sürüyor!

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, Kiraz’da ziraat arazisinden ormanlık alana sıçrayan yangınla...

3 gün önce

Seferihisar’da tarım arazisi ve çayır-mera alanına GES planı

Seferihisar’da tarla vasfındaki Maliye Hazinesi arazisi güneş panellerine açılacak. 23,52...

6 gün önce

İki ilde çevre kirliliği: Belediyelere milyonluk cezalar!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Yalova ve Antalya'da atık suları arıtmadan...

6 gün önce

Menteşe'de yangın: Ekiplerin müdahalesi sürüyor!

Muğla'nın Menteşe ilçesinde orman yangını çıktı. Ekiplerin, alevlere müdahalesi sürüyor.

6 gün önce

Efes’te 'arkeolojik tahribat' iddiası yargıya taşındı

Efes'te Karşılama Merkezi inşaatına ilişkin yeni bir hukuki süreç başladı. EGEÇEP, inşaat...

8 gün önce

Temiz Körfez için dev yatırım

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ni...

12 gün önce

Kolombiya’da 7,1 Büyüklüğünde Deprem! Tsunami Alarmı Verildi

Kolombiya’da 7,1 büyüklüğünde deprem paniği yaşandı. Başkent Bogota çevresinde de hissedilen...

17 gün önce

Bilirkişi sessiz, şirket mesaide: Bağbaşı'nda köylülere,...

Uşak'ın Bağbaşı köyünde GES projesine karşı açılan iptal davasında bilirkişi raporu...

20 gün önce

Buca Tınaztepe'de yangın: Havadan ve karadan müdahale...

İzmir’in Buca ilçesinde başlayan orman yangınına ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi devam...

26 gün önce

Bakan Yumaklı acı bilançoyu paylaştı: 3 günde 260 yangın!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 29 Temmuz'dan bu yana ülke genelinde çıkan 260 yangına...

26 gün önce

Kozak'ta başlayıp İzmir'e sıçramıştı: Son durum ne?

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Balıkesir’in Kozak bölgesinde başlayarak İzmir’e yayılan...

26 gün önce