BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Çevre İzmir ile Japonya arasında Körfez temizliği için iş birliği

İzmir ile Japonya arasında Körfez temizliği için iş birliği

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, kıyı temizliği ile mavi yolculuk alanlarında uzmanlaşan Japon turizm delegasyonunu makamında ağırladı. Toplantının odak noktasını Körfez temizliği konusunda yapılabilecek ortak çalışmalar oluşturdu. Başkan Tugay, “Şubat ya da mart ayında, alg patlamaları ve çözümü konusunda dünyanın en büyük toplantılarından birini İzmir’de yapmayı planlıyoruz. Bu konuda Japonya’daki uzman kişi ve kurumlarla iş birliği yapmaktan memnuniyet duyarız” dedi.

0Yorumlar
İzmir ile Japonya arasında Körfez temizliği için iş birliği

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ı ziyaret eden Japon turizm delegasyonunun önderliğini, önceki yıllarda İzmir’e gelerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının da desteği ile İnciraltı’nda kıyı temizliği konusunda Guiness Dünya Rekoru denemesi yapan  Japon Smart Hotel Solutions Başkanı ve CEO’su Hirotaka Takashiho üstlendi. Ziyarette ayrıca, Smart Hotel Solutions Sekreteri Kentaro Miyauchi, Tokyo Kıyı ve Liman İşletmeleri Ofisi Hükümet Yetkilisi Nozomu Uehara, LandBrains Girişim Temsilcisi Chikashi Saito, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Ekotam Tasarım Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü, Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Dr. A. Can Özcan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları yer aldı. Japonya Kara, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı, Japonya Turizm Ajansı, Uluslararası Turizm Bölümü, Kıdemli Yetkili Hajime Ohno ve Japonya İstanbul Başkonsolosluğu, Ekonomi Konsolosu Yutaka Machida da internet bağlantısı üzerinden görüşmeye katıldı.

Tugay: Denizler bütün dünyanın ortak mirası

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, konuşmasına Körfez temizliği konusuna değinerek başladı. Başkan Tugay, şu ifadeleri kullandı: “Denizlerin temizliği, iklim değişikliğiyle birlikte, sürdürülebilirlik açısından insanlığın en önemli meselelerinden biri. Herkesin farkında olması gereken temel gerçek şu: Denizler, tüm dünyanın ortak mirası. İçinde bulunduğumuz yüzyılda -özellikle 2025 yılı itibarıyla- insanların, yaşamlarını çevreye zarar vermeden sürdürmeyi öğrenmeleri gerekiyor. Bu durum, hem kıyı bölgeleri hem de iç kesimler için geçerli. Ancak, deniz kıyısında yaşayan toplumların sorumluluğu çok daha fazla. Kenarında yoğun yerleşimin bulunduğu körfezler ve koylar, ciddi bir çevresel tehdit altında. İzmir’de, binlerce yıl boyunca Körfez’e dökülen 33 dere ve çevresinde yaşayan insanların yarattığı kirlilik, bugün önemli bir birikmiş çevre sorunu oluşturmuş durumda. İzmir’in toplam nüfusu 4,5 milyon civarında ve bunun yaklaşık 3 milyonu Körfez kıyısında yaşıyor. Bu durum, doğal olarak çevresel risklerin artmasına yol açıyor. Bizim önümüzde iki temel görev var; birincisi, mevcut kirliliği ortadan kaldırmak; ikincisi ise yeni kirliliğin oluşmasını önleyecek kalıcı tedbirleri hayata geçirmek.”

“Dünyanın en büyük toplantılarından birini İzmir’de düzenlemeyi planlıyoruz”

Başkan Tugay kendisini ziyarete gelen Japon heyete ayrıca, Körfez’de yaşanan alg patlaması ve önümüzdeki yıl deniz temizliği alanında İzmir’de gerçekleştirilecek olan toplantı konusunda da bilgi verdi. Başkan Tugay;  “İzmir Körfezi’nin tabanında uzun yıllardır birikmiş kirli atıklar bulunuyor. Bu durum, metrelerce kalınlığa ulaşan ciddi bir kirlilik tabakası oluşturmuş durumda. Benzer sorunlar, Türkiye’de ve dünyadaki birçok kıyı bölgesinde de yaşanıyor. Bu kirliliğin temel nedenlerinden biri, havanın aşırı ısınması ve su sıcaklıklarının artması. Ortaya çıkan durum biyolojik bir sorun ve mutlaka bilimsel yöntemlerle çözülmesi gerekiyor. Şubat veya mart ayında, alg konusuna odaklanan dünyanın en önemli toplantılarından birini İzmir’de düzenlemeyi planlıyoruz ve bu doğrultuda hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Bu alanda bize katkı sağlayabilecek Japon bilim insanlarıyla da iletişime geçmek ve onları davet etmek isteriz” dedi.

Japonya’dan Körfez temizliği için destek

Japon turizm delegasyonu yetkilileri, Körfez temizliği için İzmir ile iş birliğine açık olduklarını ve şubat ya da mart ayında yapılması planlanan toplantıya destek verebileceklerini kaydetti. Japon yetkililer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve beraberinde bulunan İzmir heyetine kıyı temizliği, turizm ve mavi yolculuk konularında sunum yaptı. Japon temsilciler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, üniversitelerin ve STK’ların İnciraltı kıyı temizliği Guinness Dünya Rekoru girişimi sırasında büyük destek gösterdiklerini belirterek teşekkürlerini iletti. Ayrıca deniz turizmi için Japonya kıyılarında yapılması hedeflenen mavi turlar da gündeme geldi. Başkan Tugay görüşme kapsamında, gastronomi konusunda da Japonya ile karşılıklı ilişki kurmayı değerli gördüklerini belirtti.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Çevre Haberleri

Tümü

Bilirkişi sessiz, şirket mesaide: Bağbaşı'nda köylülere,...

Uşak'ın Bağbaşı köyünde GES projesine karşı açılan iptal davasında bilirkişi raporu...

2 gün önce

Buca Tınaztepe'de yangın: Havadan ve karadan müdahale...

İzmir’in Buca ilçesinde başlayan orman yangınına ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi devam...

7 gün önce

Bakan Yumaklı acı bilançoyu paylaştı: 3 günde 260 yangın!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 29 Temmuz'dan bu yana ülke genelinde çıkan 260 yangına...

7 gün önce

Kozak'ta başlayıp İzmir'e sıçramıştı: Son durum ne?

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Balıkesir’in Kozak bölgesinde başlayarak İzmir’e yayılan...

7 gün önce

İzmir için alarm verildi: Orman yangını riski en yüksek...

İletişim Başkanlığı, yüksek hava sıcaklığı ve kuvvetli rüzgar nedeniyle orman yangını riskinin...

8 gün önce

Bakan Yumaklı'dan müjde: Gömeç'teki yangın kontrol altında!

Balıkesir'in Gömeç ilçesinde üç gün önce başlayan orman yangını büyük oranda söndürüldü. Tarım...

8 gün önce

Aydın'da yanan ormanda sıcaklık 440 dereceye ulaştı!

Aydın’ın Çine ilçesindeki orman yangınları ile mücadele sürüyor. Termal kameraların alevlerin...

8 gün önce

Balıkesir Gömeç'te başlayan yangın, İzmir Bergama'ya ulaştı!

Balıkesir’in Gömeç ilçesinde başlayan orman yangını, kuvvetli rüzgarla İzmir’in Bergama ilçesi...

9 gün önce

Yunanistan'daki orman yangınlarında can kaybı arttı: 3...

Yunanistan'da günlerdir devam eden orman yangınlarıyla mücadelede hayatını kaybeden...

9 gün önce

Çeşmeliler, Sabancı'nın projesini yargıya taşıyacak!

Çeşme’de doğal sit ve tarım arazileri üzerinde kurulması amaçlanan GES projesine verilen “ÇED...

9 gün önce

İzmir'e yağmur geliyor: İşte hafta sonu hava durumu...

Kuzeybatıdan gelen yağışlı sistem hafta sonu yurdun büyük bölümünde etkisini gösterecek. İzmir'e...

14 gün önce

Datça’da yangına hızlı müdahale

Datça Emecik’te çıkan yangın ekiplerin ve vatandaşların ortak müdahalesiyle kontrol altına...

15 gün önce